۲۳ مرداد ۱۳۹۳، ۲۲:۰۲

ثبت ورزش زورخانه ای در یونسکو برای کشور تعهد ایجاد کرد

رئیس سازمان میراث فرهنگی با بیان اینکه ثبت این اثر در یونسکو برای کشور ما تعهداتی را ایجاد کرده است گفت: ورزش زورخانه‌ای و آیین پهلوانی نقش اساسی در تربیت نسل جوان و آموزش فرهنگ فتوت و جوانمردی دارد.

به گزارش خبرنگار مهر،، مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم بزرگداشت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای که عصر امروز 23 مرداد در کاخ گلستان برگزار شد، گفت: ورزش زورخانه‌ای و آیین پهلوانی، سال 2010 میلادی در فهرست میراث ناملموس یونسکو به ثبت رسید.

رئیس سازمان میراث فرهنگی با بیان وجوه و شاخصه‌های ورزش زورخانه‌ای و آیین پهلوانی که منجر به ثبت آن در فهرست میراث جهانی یونسکو شد، تصریح کرد: این ورزش دارای وجوهی است که ریشه در اخلاق، فرهنگ و معنویات ما دارد که یکی از آنها همبستگی همیشگی آیین‌های پهلوانی و زورخانه‌ای با اعتقادات  و فرهنگ ماست.

سلطانی‌فر ادامه داد: ورزش زورخانه‌ای و آیین پهلوانی نقش کلیدی در حفظ ادبیات حماسی و مذهبی، حفظ صورتهای دیگر هنر اعم از موسیقی، نقاشی زورخانه‌ای و خطاطی و مهم‌تر از همه نقش اساسی در تربیت نسل جوان و آموزش فرهنگ فتوت و جوانمردی دارد.

وی یادآور شد: ثبت این اثر در یونسکو برای کشور ما تعهداتی را ایجاد کرده است، ما باید پاسدار راستین، جدی و همه‌جانبه ارزش‌ها، حفظ و ترویج ارزش‌ها در محور مادی و معنوی باشیم و در این راستا همه دستگاه‌ها به ویژه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، وزارت ورزش و جوانان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نقش کلیدی دارند.

معاون رئیس جمهور افزود: همه باید تلاش کنیم ارزش‌های این آیین از نسل گذشته به نسل امروز و آینده منتقل و موجب سالم‌سازی جامعه شود.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: باید ارزش‌های فرهنگی و غنی آیین‌های پهلوانی به سایر نقاط دنیا منتقل شود در حال حاضر این ورزش دارای فدراسیون جهانی است و مسابقات جهانی آن برگزار می‌شود و ما امیدواریم سال به سال شاهد رشد این ورزش در کشورهای دیگر باشیم.

پیدایش زورخانه عمری بیش از 4 هزار و 500 سال دارد

محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان نیز در این مراسم ، گفت: ورزش ما هر زمانی که با فرهنگ عجین بوده است به عنوان یک نماد مطرح شده و با فرهنگ مردم و سنت‌ها آمیخته و در متن زندگی مردم قرار گرفته است و هر وقت از فرهنگ فاصله گرفته‌است مدتی کوتاه در عرصه بوده و سپس فراموش شده است.

وی ادامه داد: در زمینه پهلوانی و آمیزش آن با مقوله فرهنگ در کشور ما باید رویکردی به عقب داشته باشیم و اتفاقاً نگاه به تاریخ این مفهوم نه تنها بازگشت منفی نیست بلکه احیای سنت‌هایی است که باید اتفاق بیفتد چرا که امروزه ما باید به دنبال احیای مجدد این مفاهیم و ارزش‌ها در ورزش کشورمان باشیم

وی افزود:  آنچه اکنون به عنوان نماد ورزش پهلوانی در کشور ما وجود دارد زورخانه است و آنگونه که من مطالعه کرده‌ام این نماد مملو از مفاهیم فرهنگی است. پیدایش زورخانه به گذشته دور و حتی می‌توان گفت عمری بیش از 4 هزار و 500 سال برای آن قائل شده‌اند و سنگ‌نوشته‌ها در لرستان و بین‌النهرین مؤید این موضوع هستند.

سخن تازه ای ندارم

علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیز گفت: سخن تازه‌ای برای شما ندارم و آنچه خواهم گفت چیزهایی است که از شما آموخته‌ام و از اینکه در روزی به نام شما و یادآوری یکی از خصلت‌های انسانی مولای‌مان حضرت علی (ع) است در خدمت‌تان هستم خرسندم.

وی افزود: امروز روزی است که حضرت علی (ع) به عنوان نماد شجاعت، جنگجوی نامی لشکر کفر را از فراز به فرود آورد و همان داستان مشهوری که در مثنوی توسط مولانا به زیبایی به نظم درآمده است. آنچه از آیین پهلوانی برجا و برپا است همه از فتوت شاه مردان است همان که از فرزندش رعایت حال قاتلش را نیز طلب می‌کند.

وی تصریح کرد: با استناد به منابع معتبر تاریخی آیین پهلوانی از 700 سال پیش توسط پوریای ولی به صورت امروزی معرفی شده است و این آیین تاریخ بسیار کهن‌تری داشته است چرا که مردم ایران از دیرباز برای دفاع از کشور خود به کشتی‌گیری نیاز مبرم داشته است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: برخی از دانشنامه‌های بین‌المللی ورزش زورخانه‌ای را قدیمی‌ترین ورزش می‌دانند. در گذشته عنوان جهان پهلوانی تنها از آن کسانی بوده است که هم در میدان رزم و هم در میدان ورزش و پهلوانی حضور داشته‌اند مانند رستم که هیچگاه پشتش با خاک آشنا نشد و حضورش در میادین نشان از پیروزی بود.

 

 

کد خبر 2350072

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha